Hírek

5 hónaposak lettek a puma ikrek
2022. 12. 12.

Szépen cseperednek a nyáron született puma ikrek. 

 A kölykökre jellemző foltos bunda is eltűnőben van és 1-2 hét múlva már az ivarérett állatokhoz hasonlóan egyszínű lesz a szőrzetük. Táplálékuk is változott, hiszen az anyatej mellett már húst is fogyasztanak.

Ez a macskaféle magányos életmódú állat, az utódgondozás csak a nőstény feladata, így az apa állat egy elkülönített kifutóban tartózkodik.

A puma tenyészpár 2019 óta az Állatpark lakója, a 3 éves nősténynek és a 12 éves hímnek ez az első szaporulata.

Az ezüst oroszlánnak is nevezett állat rendkívül jól ugró, kitűnő rövidtávfutó. Egykor egész Észak-Közép és Dél-Amerikában elterjedt faj volt, igen jó alkalmazkodó képességgel rendelkezik. Hegyvidéki területeken, tűlevelű erdőkben, mocsarakban, sík területeken és trópusi erdőkben is előfordult. Egyedszáma azonban manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése , valamint a vadászat jelenti számára.Táplálék tekintetében nem válogatás-tulajdonképpen az egértől a jávorszarvasig mindenre vadászik, de fő táplálékát 75%-ban szarvasok és őzek képezik. Testsúlyának hétszer nehezebb zsákmányt is képes elejteni és elhurcolni.

Tekintélyes testmérete ellenére ( 120kg ) a puma rendszertanilag nem a nagymacskákhoz, hanem a kismacskákhoz, vagyis a macskaformákhoz tartozik.