Hírek

Indiai orrszarvú született Állatparkunkban
2022. 11. 17.

A világon idén nyolcadikként, a Nyíregyházi Állatparkban született indiai orrszarvú borjú zárt tartási körülmények között.

A kis indiai orrszarvú ( Rhinoceros unicornis) születése hatalmas zoológiai siker, hiszen már az komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó, magányos életmódú állatokat.

Mivel a nőstény orrszarvú csak néhány napig fogamzóképes, ezért a gondozók folyamatosan megfigyelték, míg az állatorvosi team hetente hormonszintet vizsgált, hogy a párzás legoptimálisabb időpontját megtalálják.

A sikeres randevút követően, az orrszarvú tehén vemhességét folyamatosan vizsgálták állatorvosaink és ultrahangos vizsgálatokkal valamint vérvétellel követték a borjú fejlődését, a vemhesség előre haladtával már kamerarendszeren keresztül figyelték esténként a gondozók a „kismamát” aki 2022 november 4-én 19.56 perckor adott életet borjának.

Az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban szaporodó indiai orrszarvú csapat jelenleg 3 ivarérett állatból áll, melyek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében kerültek Nyíregyházára.

 Az idősebb tehén a 14 éves Jázmin 2018-ban hozta világra kicsinyét ( ez az állat volt az első, aki az országban született) s most Hans-nak a 18 éves apaállatnak a másik tehéntől , a 11 éves Arunától született borja.

A jelenleg 62 kilogrammos utód mindennapjait és gyarapodását azóta is folyamatosan figyelemmel kísérik parkunk szakemberei, aki a naponta elfogyasztott 20-30 liternyi anyatejnek köszönhetően naponta 1-2 kg-ot gyarapszik és ivarérett korában testtömege elérheti majd akár a 3 tonnát is.

Az idén 25 éves Nyíregyházi Állatpark igen komoly szakmai sikere a most született indiai orrszarvú bika és a 11 hete világra jött afrikai elefánt borjú is, hiszen a két leginkább veszélyezett vastagbőrű tenyésztése egyébként is nehéz zárt tartási körülmények között.