Hírek

Ma van a Jegesmedvék Világnapja!
2017. 02. 27.

       

        Mindenki számára ismerős a hófehér bundájú jegesmaci. Első ránézésre bájos állat, aki mókás ó-lábával, szőrős talpával csámpázik a végtelen hómezőn.

        A látszat azonban csal; a  pihe-puha szőrű mackó, szinte mesébe illő külseje  veszedelmes ragadozót takar.

Testfelépítése tökéletesen alkalmazkodott a hófödte tundrán való élethez. Enyhén ívelt lábával, öles lépteivel hatalmas távolságokat képes megtenni s a medvék között egyedülálló módon rendelkező talpszőrzetének köszönhetően – mely hőszigetelésen kívül egyfajta csúszásgátlóként is szolgál - biztonságos a mozgása a jégen is.

Az Északi-sarkkör vidékén él, az állandó fagy és jég birodalmában érzi magát otthon, ahol a térség valóságos embléma állatává vált.

        A magányos életmódot folytató állat a természetben kizárólag húson él, ami nem meglepő, hisz a zord északi sark jégmezői nem igazán bővelkednek növényekben.  Igazi kalandor, kitűnően úszik és búvárkodik. Nyitott szemmel és zárt orrlyukakkal merül a víz alá s akár 2 percig is kibírja levegővétel nélkül.

 

Az országban jelenleg csak Nyíregyházán láthatóak jegesmedvék, Zora és Fiete  –akik az Európai Fajmegőrzés keretében kerültek a SóstóZoo-ban gyakran bemutatják úszótudományukat az  üvegfalú medencéjében , a látogatók legnagyobb örömére.

Bár sarkköri élőhelyükön fő táplálékuk a fóka, a parkban természetesen megváltozott az étrendjük; a hús mellett, helyet kaptak a a zöldség és gyümölcsfélék.

Bár a fajnak nincs természetes ellensége s remekül alkalmazkodott a zord körülményekhez, egyedszáma napról-napra csökken. Élőhelyét veszély fenyegeti; a globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így egyre szűkül a természetes élettere, és rohamosan csökken a természetes táplálékbázisa is, ráadásául mivel csúcsragadozó, a táplálékláncban felhalmozódó szennyező és mérgező anyagok is populációi számának csökkenését eredményezik. Jelenleg 20-25.000 egyed él belőle a világon, az IUCN ( Természetvédelmi Világszövetség) így  a sebezhető kategóriába sorolta.

A sarkvidék vándorainak száma napról napra csökken - elsősorban a klímaváltozás miatt- ezért is nagyon fontos, hogy ne csak ma, hanem minden nap észben tartsuk környezetünk megóvásának fontosságát.

Még több hír