Ma ünnepeljük a Jegesmedvék Világnapját!

Az Északi-sarkkör embléma állata veszélyben van

Az Egyesült Államokban 2008 májusában nyilvánították védetté a jegesmedvét, ugyanis egyedszáma napról-napra csökken.

 A globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így egyre szűkül az élettere és rohamosan csökken a természetes táplálékbázisa is. Mivel csúcsragadozó, a táplálékláncban felhalmozódó szennyező és mérgező anyagok is a jegesmedve populációinak csökkenését eredményezik.

Jelenleg 20 000-25 000 egyed él a szabad természetben, ezért az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) a sebezhető kategóriába sorolta.

A jegesmedve testfelépítése tökéletesen alkalmazkodott a hófödte tundrán való élethez. Enyhén ívelt lábával, öles lépteivel hatalmas távolságokat képes megtenni, és a medvék között egyedülálló módon rendelkező talpszőrzetének köszönhetően – mely hőszigetelésen kívül csúszásgátlóként is szolgál - biztonságos a mozgása a jégen is. Az Északi-sarkkör vidékén él, az állandó fagy és jég birodalmában érzi magát otthon, ahol a térség valóságos embléma állatává vált.

A magányos életmódot folytató állat a természetben kizárólag húson él. Latin neve Ursus maritimus azaz tengeri medve, mivel élete jó részét a zajló jégtáblákon tölti. Kitűnően úszik és búvárkodik. Nyitott szemmel és zárt orrlyukakkal merül a víz alá, és akár 2 percig is kibírja levegővétel nélkül.

A sarkvidék vándorainak száma napról napra csökken - elsősorban a klímaváltozás miatt- ezért is nagyon fontos, hogy ne csak ma, hanem minden nap észben tartsuk környezetünk megóvásának fontosságát.