Észak-kínai leopárd hármasikrek születtek

A világon összesen 54 állat él állatkertben, köztük 5 Nyíregyházán

 Észak-kínai leopárd hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban 

A Nyíregyházi Állatparkban - az Európai Fajmegőrzési Program keretében- élő állatok, tavaly nyár óta alkotnak egy párt. A 7 éves hím Németországból ( Eberswalde Zoo) míg a 3 éves nőstény francia állatkertből ( Thoiry Zoo) érkezett.

A 102 napnyi vemhesség után világra jött utódok 4 hetesek lettek, így most estek át életük első állatorvosi vizsgálatán, ahol a vakcinázás, az egyedi azonosítóval való ellátás mellett ivarmeghatározás , féreghajtás és testtömegmérés is történt.

A leopárd kölykök hősiesen tűrték a vizsgálatot, ahol kiderült, hogy 1 hímmel és 2 nősténnyel gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark nagymacska állománya.

A természetben kritikusan veszélyeztetett ez a leopárd alfaj ( Panthera parduc japonensis) , ezért is fontos hogy az állatkertek zárt tartási keretek között tenyésszék ezt a macskafélét.

A világon összesen 54 él állatkertekben ebből a ritka alfajból és Nyíregyházán a kicsik világrajövetelével, 5 egyed található.

Tudtátok? 

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén – az orosz Távol-Keleten és Kína északi részén – ötszáznál is kevesebb egyed él. A leopárdok közül az egyik legészakabbra élő és legnagyobb termetű alfaj.