Fekete hattyú családunk 5 fiókával gazdagodott

A 15 napos fiókák merőben máshogy néznek ki, mint szüleik.

Fekete hattyú fiókák keltek ki Állatparkunkban. A 15 napos fiókák merőben máshogy néznek ki, mint szüleik,hiszen míg a felnőtt állatok tollazata teljesen fekete, a fiókák világosszürke pihés tollazattal rendelkeznek.
A fekete hattyúk igazi mintaszülők. A monogám párkapcsolatban élő állatok nemcsak az utódnevelés feladataiban osztozkodnak, de már a tojások költését is -40 napon át- felváltva végezték.
Míg a hazánkban élő 3 hattyúfaj a bütykös, a kis és az énekes hattyú is fehér tollruhát visel, az Ausztráliában őshonos fekete hattyú tollazata – a fehér evezőtollak kivételével – fekete, csőre pedig piros.
Bár a fajnak Ausztrália az őshazája, betelepített madárfajként Új-Zélandon és Európában is előfordul. Tavak, folyók és mocsaras területek közelében él, ahol tápláléka nagyrészt olyan vízinövényekből áll, melyek a víz felszíne alatt nőnek. Mint minden réceféle, a fekete hattyú is egyszerre vedli le evezőtollait, ezért átmeneti időre (nagyjából 4-5 hétre) röpképtelenné válik. Ilyenkor nagyobb lagúnákon, folyótorkolatokban vagy tavakban nagy csapat – több ezret számláló – vedlő madár gyűlhet össze.