Koronásdarvak keltek ki

Négy fiókával gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum) családja.

A parkban élő daru tenyészpár eddig is szép eredményekkel büszkélkedhetett, hiszen az elmúlt években egyszerre két-három fiókát neveltek fel. Az idei szaporulat azonban rekordnak számít, mivel négy utód kelt ki a tojásokból.

A fiókák nemcsak méretüket, hanem színüket tekintve is jelentősen különböznek a felnőtt állatoktól: homokszínű tollazatuk pihés, fejükön még nincs tollkorona, amelyről a faj a nevét kapta.

Az aranyszínű fejdíszt viselő koronásdarvak talán a legimpozánsabb és leglátványosabb madarak a Nyíregyházi Állatparkban, a nász idején vad táncot lejtenek és harsányan kiáltoznak. A madarak nemcsak a táncban jeleskednek, de a gyermeknevelésből is mindketten kiveszik a részüket: a nemrég kikelt kicsinyeik előtt lépkedve csipegetnek, így tanítgatják őket a táplálékszerzés fortélyaira.

A szürkenyakú, vagy más néven déli koronásdarvak Kelet- és Dél-Afrika nyílt, szavannás területein őshonosak. Különösen folyók, vagy nagyobb állóvizek közelében érzik otthon magukat. Általában párban vagy kisebb családi közösségekben élnek, de időnként előfordul, hogy egy táplálékban gazdagabb területen 80-100 madár is csoportosul.