Ma van a Vadvilág Világnapja-- 50 éves a CITES

A mai nap célja, felhívni a figyelmet a vadon élő növény- és állatvilág sokszínűségére, valamint védelmének fontosságára.

Ma van a Vadvilág Világnapja!

A mai nap célja, felhívni a figyelmet a vadon élő növény- és állatvilág sokszínűségére, valamint védelmének fontosságára.

 A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajainak kereskedelmét ellenőrző és szabályozó Washingtoni Egyezményt (CITES) 1973-ban ezen a napon, március 3-án írták alá.

A CITES a világ egyik legnagyobb természetvédelmi megállapodása, amely kifejezetten azzal a céllal született, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett állat- és növényfajokkal folytatott kereskedelmet.

A földi biodiverzitás, a fajok sokfélesége veszélyben van, az ember környezetátalakító tevékenységének köszönhetően. Ilyen mértékű kihalási hullám nem volt még a Földön. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett állat- és növényfajokat tartalmazó Vörös Listáján jelenleg több mint 142 500 faj szerepel, melyek közül és több mint 40 000 fajt fenyeget a kihalás. (https://www.iucnredlist.org/

A természetes társulások és populációk megőrzésére az élőlények eredeti élőhelye a legalkalmasabb, amit helybeni — in situ — védelemnek nevezzük.

Figyelembe véve azonban az ember környezetátalakító tevékenységét, sok ritka faj esetében az in-situ védelem nem elegendő, a fajok hanyatlásnak indulhatnak a csökkenő élettér, a betegségek, a behurcolt fajokkal való versengés, a vadászat vagy a beltenyészet miatt.

Ilyen körülmények között csak úgy lehet megakadályozni a faj kihalását, hogy emberi felügyelet mellett, mesterséges körülmények között tartják őket. Ez az úgynevezett ex situ, vagy élőhelyen kívüli védelem. Így az állatkertek szerepe átértékelődött. Míg korábban csupán az állatok bemutatása volt a cél, napjainkban fajmegőrzéssel, oktatással és kutatással foglalkoznak.

https://www.facebook.com/watch/?v=757818888939574