Muréna a műtőasztalon

Állkapocs sérülés miatt nem mindennapi műtét zajlott Ócenáriumunkban.

Muréna a műtőasztalon

Nem mindennapi műtét zajlott a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumának kulisszái mögött, ugyanis egy törött állkapcsú muréna került a műtőasztalra.

 A leopárd muréna fajtársával történt összetűzés közben sérült meg.A sérülés szemmel látható volt az akváriumban, így állatorvosaink a vizsgálat mellett felkészültek egy esetleges műtétre is.

A Vet4Fish csapatával közös operációt hosszas előkészület előzte meg, hiszen a halakat speciális altatási technikával, vízben oldott altatószerrel lehet altatni. Majd az állatot, a vizes közegből kivéve a műtét során is folyamatosan altatni kell, ezt a kopoltyúján átáramoltatott altatószeres és oxigéndús víz biztosítja a kifejezetten halak részére épített többállású műtőasztalon. 

A műtét során a csapat számára kiderült, hogy a sérült részt el is kell távolítani, így egy részleges állkapocs amputációra került sor, ahol a törött csontos részt eltávolították majd a sebet összevarrták.A rendkívüli műtét igazi csapatmunkaként zajlott, mindenki tudta mi a dolga, míg az állatorvosok műtöttek, az asszisztensek és a gondozók folyamatosan nézték a víz minőségét valamint locsolták a kiszáradás ellen az állatot és készítették elő az állat ébresztésére szolgáló medencét.A bravúros műtét után az állat visszakerült a karantén medencébe, hogy regenerálódjon a sebe. Az 1 hónappal későbbi varratszedés során állatorvosaink megállapították, hogy sebe megfelelően gyógyul és hamarosan visszakerülhet az Ócenárium bemutatómedencéjébe.