A Nyíregyházi Állatpark idén ünnepelte alapításának 25. évfordulóját.

A jubileumi év számos zoológiai szenzációval kápráztatta el az állatkerti szakmát és a látogatókat is.

 Állatparkunk idén ünnepelte alapításának 25. évfordulóját.

A jubileumi év számos zoológiai szenzációval kápráztatta el az állatkerti szakmát és a látogatókat is.

A legnagyobb dolog, hogy immár negyedszer született afrikai elefánt bébi a parkban, és másodszor jött világra utód az egyik leginkább veszélyeztetett faj, az indiai páncélos rinocérosz nyíregyházi tenyész családjánál.

Természetesen emlékezetes mind a 250 újszülött, aki 2022-be látta meg a napvilágot, hiszen olyan különleges fajok fennmaradásához járultak hozzá, mint a sörényes hangyász, a törpevíziló, az ezüstpofájú szarvcsőrű madár , a sarki farkasok vagy a pumák.

Parkunkban hatalmas építkezések zajlanak, idén átadásra került 4 új vizesblokk, ami a látogatók komfortérzetének növelését szolgálták, elkészült a varacskos disznó kifutó és jelentősen bővült a nagymacska bemutató.

Sok új állat is érkezett, többek között gepárd, kínai leopárd, kea és zebracápa.

Az idei közel 550.000 látogató nem várt meglepetés volt, hiszen a pandémiás évek után szinte visszaállt a szokásos érdeklődés Állatparkunk iránt. Külön öröm, hogy közel 200.000 külföldi vendég is felkeresett minket. Elsősorban szlovák és román vendégek jöttek nagy számban, de Nyugat-Európából is voltak érdeklődök.

Parkunk  2022-ben az ukrán gyermekeket és a menekülteket ingyen fogadta, több ezer nehéz sorsú ember számára szerezve így örömet.

Folytatódott a fogyatékkal élők megsegítését célzó akció , rendeztek nyugdíjas napot és a köztisztviselők számára is szerveztek egy délutánt.

Az európai állatkerti szakma elismeréseként a Nyíregyházi Állatpark zoológiai igazgatóhelyettesét választották az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének elnökévé, parkunk 4 vezető munkatársa pedig több nemzetközi szervezet irányító testületében is meghatározó szerepet vállal.

Év elején adták át immár harmadszor a számunkra a az Európa Legjobb Állatkertje címet az 500.000 látogatószám alatti kategóriában és nagyon reméljük,  hogy tartósan túlszárnyaljuk ezt a látogatottságot és hamarosan megmérettethetjük magukat az 1 millió látogatót fogadó állatkertek között.

Ennek talán jó alapot biztosít, az a közel 14 milliárdos beruházás, melynek végeztével Nyíregyháza-Sóstón egy egyedülálló interaktív- a Föld jeges világát megidéző- állatbemutató jön létre.

A Nyíregyházi Állatpark számára mindig fontos volt az állatvédelem, az oktatás, a szemléletformálás ügye, idén is több mint 3000 gyermek vett részt valamilyen oktatási programban. Számos hazai állaltfaj gondozása történt a mentőközpontban és a szomszédos háború miatt két menekült állat is végleges otthonra talált nálunk. Mázli a kis nőstény oroszlán és Katja a nőstény selyemmajom, aki azóta már családot is alapított.