Viktória ház

A világ különleges állatai

A Viktória ház nem egy hölgyről és nem a győzelmet jelképező szóról kapta a nevét, hanem egy különleges növényről, a Victoria amazonica-ról, az amazonasi tündérrózsáról , melynek levelei a természetes élőhelyén, az Amazonas lassú folyású mellékfolyóin elérhetik akár a 2–3 méteres átmérőt.

A ház nem csak a trópusi állatok, de az égöv jellegzetes növényeinek gyűjteménye is, láthatunk csodálatos papagáj virágot és ritka pálmaféléket. Az épület egyik sarkában pedig kakaó- és kávé cserje, banán, narancs, citrom, vanília, ananász és cukornád ültetvény látható, így azokat a növényeket is megismerhetjük, aminek eddig csak a termését fogyasztottuk.

A látogatók első állati élménye belépni a hatalmas röpdébe, ahol azonnal trópusi hangzavar fogad minket.

A Viktória ház lett az új otthona a Nyíregyházi Állatpark páratlan madárkollekciójának legkülönlegesebb képviselőinek is, ahol csak ara-félékből 5 fajt mutatunk be.

A Viktória az otthona a park páncélos hüllőinek is, így a hatalmas mississippi alligátorokat, a ritka páncélos krokodilokat és a pápaszemes kajmánokat szinte testközelből tekintheti meg a nagyérdemű egy speciális üvegfolyosón keresztülhaladva.

Az édesvízi állatokat bemutató akvaterrárium rendszer olyan, mintha az Amazonas folyót ketté vágtuk volna—így tárul elénk a folyóban, és a folyóparton zajló hemzsegő élet.

A színpompás halak és ritka hüllők birodalmát trópusi dzsungelszerű növényzet és sejtelmes köd teszi még varázslatosabbá, s a lombkoronák között a világ legkisebb majmocskáit is megfigyelhetjük.

Bár a Viktória Ház főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatja be, a látogatók találkozhatnak ázsiai és afrikai fajokkal is, melyek közül jó néhány a kipusztulás szélén áll. Ilyen például a szumátrai tigris, melyből összesen 400 egyed él a természetben. A csíkos nagymacskával már 4 tigris alfaj látható a SóstóZoo-ban.

A Viktória kijárata egy különleges múzemszerű bemutató térrel zárul. Az állandó állattári kiállítások is újdonságként szolgálnak az ide látogatóknak. Párniczky József több száz egyedből álló rovargyűjteménye igazi kuriózum csakúgy, mint a vele szembe bemutatott kagyló és csiga gyűjtemény.


 

Lakóink