Afrikai elefánt született Állatparkunkban

A kis ormányos, igazi születésnapi ajándék

Afrikai elefánt született Állatparkunkban

                Az anyaállatnak, 21 éves Kwanzának és párjának, 29 éves Jacknek ez a harmadik utódja, egy 2015-ben született bika és egy 2018-ban született elefánt tehén után ismét egy bikaborjú született.

Parkunk szakemberei szeptember elejére várták a kis elefánt érkezését, de Kwanza, az elefánt mama, szinte napra pontosan Állatparkunk huszonötödik születésnapján "ajándékozott meg” minket.

Kwanza 22 hónapig tartó vemhességét folyamatosan vizsgálták állatorvosaink és ultrahangos vizsgálatokkal valamint vérvétellel követték a borjú fejlődését.

A hétfő reggeli állomány ellenőrzésen vették észre gondozóink, hogy megnőtt az addig 4 egyedet számláló afrikai elefánt állomány.

A kicsi külső segítség nélkül látott napvilágot és valószínűleg bika borjú, de amint lehetséges a szakembereink egy rövid időre elválasztják majd anyjától hogy egy általános tartó állatorvosi vizsgálatot elvégezzenek rajta.

                Kwanza és párja Jack egy svéd, illetve egy angliai állatkertből került az Európai Fajmegmentési Program keretében hozzánk s érdekesség, hogy a második borjú megfogantatása után Jack elkerült tőlünk hogy eleget tegyen tenyészbika feladatának, ám a Báseli Állatkertben nem foglalkozott az elefánthölgyekkel, ezért visszahozták Nyíregyházára.

Újabb visszaérkezte után nem sokkal fogant meg a mostani utód, akivel már 5 tagot számlál az afrikai elefánt csapat.

fotó: MTI / Balázs Attila