Anya nélkül maradtak az ország leghíresebb gólya párjának csemetéi!

Állatparkunk fogadta be a kis gólyákat.

Állatparkunk fogadta be a kis gólyákat.

2014 május 14 –én a  Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársához érkezett Nagyhalászból a telefonos bejelentés, hogy a Hunyadi utcában egy elpusztult gólyát találtak.

Mivel feltételezték, hogy a híres webkamerával megfigyelt fészekből a tojó (Hajnal) lehet az áldozat, ezért arra kérték az élő közvetítés nézőit, hogy kísérjék figyelemmel, érkezik-e váltás a bekamerázott fészekhez. 15:30-ra sajnos bizonyossá vált, hogy a tojó elpusztult, így a néhány napos fiókák mentése megkezdődött.

A Katasztrófavédelem riasztása után az ibrányi tűzoltók siettek segíteni, de mivel a fészek 12 méter magasságban van, ezért meg kellett várni az E.ON munkatársait, akiknek emelőkosaras járművével végül sikerült lehozni a fiókákat. Ekkor már igen erős szél volt Nagyhalászban is, s a közel nyolc órája éhező kis gólyákkal az MME munkatársai gyorsan a Nyíregyházi Állatparkba siettek, ahol már előkészített fészek, infralámpa és élelem várta a 4 apróságot.

Este 9 órára már a Nyíregyházi Állatpark gondozóinak szakértő kezei közé került a négy fióka, s még aznap este elfogyasztották első vacsorájukat.

Az apróságok azóta is szépen nevelkednek, napközben 2 óránként kapnak eleséget gondozóiktól. A tervek szerint még ebben az évben vissza lesznek engedve a szabad természetbe.

Állatparkunk  óriási érdeklődésre való tekintettel folyamatosan be fog számolni a legismertebb közösségi oldalon a növekedésükről.

Korábbi felvételek az állatokról:

http://nagyhalaszgolyakamera.blogspot.hu/

 

fotók MTI / Balázs Attila