Elköltözött tőlünk a 2022-ben nálunk született törpevíziló hím

Gerzson a fajmegőrzési program keretében Közép-Amerikába utazott

Viszlát Gerzson! 
A Nyíregyházi Állatpark nagy hangsúlyt fektet a veszélyeztetett fajok tenyésztésére és a fajmegőrzésre. Ezért is volt öröm, hogy 2022-ben Állatparkunk törpevíziló nősténye egészséges hím utódot hozott a világra. Broutille az anyaállat gondoskodón nevelte Gerzson napján született borját, de mindenkinél eljön az idő amikor kirepülnek a fiatalok a családból és ez így van a törpevízilovaknál is.
Gerzson ivarérett lett, ezért az Európai Fajmegőrzési Program párt keresett számára.
Mivel ennél a fajnál jóval több nőivarú egyed jön a napvilágra, Gerzsonért sorban álltak a hölgyek. Végül a faj koordinátora Guatemalába, az Auróra Zoo-ba javasolta a szállítását.
Gerzson szállításának megtervezése és szervezése több hónapig tartott, hiszen a lehető leggyorsabban és legkomfortosabban szerettük volna eljuttatni új otthonába. Végül Gerzsont Madridig gépjátművel szállították majd onnan repülővel folytatta útját. A közép-amerikai kollégák már hírt adtak a szerencsés megérkezéséről, s a jelek szerint azonnal komfortosan érezte magát új helyén. Hamarosan menyasszonyával is megismerkedik majd és szorítunk neki, hogy úgy mint a nálunk élő tenyészpár Broutille és Hamlet, (akiknek már 4 ízben született utódjuk) ő is sikeres legyen a gyermekáldásban.
A törpevíziló (Choeropsis liberiensis) a kipusztulás szélén lévő, igen ritka vastagbőrű, az ötször nagyobb, 1,5 tonna súlyú nílusi rokonával ellentétben már csak nagyon kis területen őshonos. Mindössze kétezer egyed él belőle Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben, állományát leginkább az erdőpusztítások, az élőhelyek csökkenése és a vadászat veszélyezteti. Éppen ezért fontos, hogy zárt tartási körülmények között, koordinált tenyészprogram keretében szaporodjanak.
Lesd meg a törpevíziló szállítást a youtube csatornánkon.