Ikrei születtek Kátyának, az első Ukrajnából mentett állatnak!

A fehérpamacsos selyemmajom család már megtekinthető a Viktória-Házban

 

 

Kátya, a fehérpamacsos  selyemmajom (Callithrix jacchus) 2022 márciusában érkezett egy Kijev mellől menekülő családtól  Állatparkunkba.

A mindösszesen 14 cm-es, 200 grammos állatot folyamatos megfigyelés alatt tartották  parkunk szakemberei és mivel kiváló egészségi állapotban volt, 2022 tavaszán megkezdtük a pár keresést a számára. Végül Overloonban találtunk egy vele hasonló korú 5 éves hím egyedet. A két állat összeszoktatása több lépésben zajlott, hiszen Kátya az idáig fajtárssal nem találkozott. A majmocskák összeismertetése sikeres volt, hiszen 2022 júliusa óta elválaszthatatlanok egymástól és idén ősszel családot alapítottak, Kátyának ikrei születtek!

Az ikerpár 5 hónapnyi vemhesség után jött a napvilágra és leginkább szüleik hátán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat. Bár a kölykök mindössze kb. 5  dekagrammot nyomnak, méretük a felnőtt egyedekhez képest hatalmas, így a szülőpár felváltva hordozza őket.

A Braziliában őshonos állatok már megtekinthetőek Állatparkunk Viktória Házában, ahol több más karmosmajom faj szomszédságában élnek.