Interreg Szlovákia-Magyarország projekt valósul meg

Interreg Projekt kezdődött Állatparkunkban

A projekt elnevezése:

 

Zoologické záhrady - bez hraníc/Állatkertek-határok nélkül

 

Kisprojekt vezető:

 

Zoologická záhrada Košice, Ulica k, Zoologickej záhrade 1, 040 01 Kosice – kavecany

 

www.zookosice .sk

 

Kisprojekt partner

 

Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft, 4431 Nyíregyháza, 15010/2 hrsz

 

A projekt leírása

 

Idővel az állatkertek szerepe világszerte változásokon ment keresztül: az egzotikus állatok egyszerű bemutatásától tudományos tanulmányokon át az állattartásig és -védelemig. Mind mi, mind partnerünk, az állatkert dinamikus működését szorgalmazzuk, törekszünk olyan tevékenységeket szervezni, amelyek a természetvédelem támogatására irányulnak, ezenkívül igyekszünk a látogatóknak nem mindennapi élményt nyújtani, mivel egyre inkább „idegenforgalmi célponttá” válunk. Fontos szempont az állatkertek kölcsönös együttműködése, a tapasztalatok és ismeretek cseréje nemcsak az állattartás és az állatok megmentése terén, hanem az oktatás és az egyéb kiegészítő tevékenységek formái terén is, amelyek nélkül a modern állatkertet már el sem tudjuk képzelni. Az állatkertek sem zárkózhatnak el az újdonságok elől. Haladniuk kell a korral, minden területen modern technikát és technológiát kell alkalmazniuk. A Nyíregyházi Állatpark 2015-ben és 2018-ban elnyerte a legjobb európai állatpark címet. A határontúli együttműködés jelentősége a biodiverzitás megőrzése kapcsán a tapasztalatok cseréjében, az európai természeti örökségek fenntartásában és az intézmények kölcsönös megismerésében rejlik.

 

Fontos szempont a látogató elégedettsége, akinek az állatkertből nem mindennapi élménnyel kellene hazatérnie. Ezért nagyon fontos a látogató állatkertben való tájékozódása és más kiegészítő szolgáltatások, beleértve az oktatást, az új információk megosztását és a megismerést. A modern állatkertnek minőségi információs-navigációs rendszerrel kell rendelkeznie, hogy a látogató meg tudja szervezni látogatását, tájékoztatást kapjon a kiegészítő szolgáltatásokról, köztük az állatok etetésének időpontjáról, az állatok lakóhelyéhez és kifutójához való irányról, illetve az állatkert más szolgáltatásairól is.

 

A projekt céljai:

 

A projekt célja a turizmus fejlesztésének támogatása a nyilvánosság természeti értékek védelmére irányuló tudatosságának növelésével, kiemelt figyelemmel az élőlények védett fajaira, amelyek a közös határmenti vidékek régióiban élnek, illetve az európai természeti örökségek fenntartása. A Kassai Állatkert és a Nyíregyházi Állatpark a dinamikus állatkertek közé tartozik, amely az alapfeladatain kívül, azaz a hazai és az egzotikus állatok bemutatásán, tartásán és megmentésén kívül minél jelentősebb mértékben törekszik hozzájárulni a környezetvédelemhez, a környezetvédelmi oktatáshoz. Már nem csupán az állatok megismerését célzó központként működnek, hanem egyre inkább az aktív pihenés és kikapcsolódás helyszínévé válnak. Továbbá kulturális - ismeretterjesztő és kikapcsolódási lehetőségeket is nyújtunk. A tervezett tevékenységek által a projekt célja: Korszerű információs - ismeretterjesztő rendszer a Kassai Állatkertben, A Nyíregyházi Állatparkban 2019-ben létrehozott mobil térkép-applikáció kibővítése, Ismeretterjesztő — információs kiadvány, jelentős mértékben hozzájárulni a természet és természeti értékek megőrzéséhez és védelméhez, a környezetvédelmi oktatáshoz, a természetvédelmi tudatosság növeléséhez, a társadalmi, gazdasági és területi kohézió növeléséhez, szakmai kapacitásépítéshez, illetve a hálózat létrehozásához és a természet- és környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek és intézmények dinamikusan célzott együttműködésének növeléséhez. Az elért projektkimenetelekkel hozzájárulunk az állatkertben nyújtott szolgáltatások minőségének növeléséhez, idegenforgalmi termékeknek tekintett szolgáltatások minőségének növelése a regionális és gazdasági fejlődés, a kulturális és természeti értékek megőrzése, illetve a látogatottság növelése érdekében a programterületen.

 

A projekt végterméke és eredményei:

 

A projekt megvalósításával elérjük a projekt céljait. A Kassai Állatkertben a projekt kimenetele egy újkorszerűsített információs-ismeretterjesztő rendszer lesz: az állatkert területének festett térképével ellátott 3 db 2x1.5 m nagyságú információs - ismeretterjesztő tábla, irányjelző táblák-8 oszlop állatokat, kiegészítő tevékenységeket, WC-t, ivókutakat jelölő (a külföldiek számára is érthető) piktogramokkal ellátott változtatható nyíl alakú irányjelzőkkel. A Nyíregyházi Állatparkban a 2019-ben létrehozott mobil térkép-applikáció szlovák nyelvű frissítésére kerül sor. A Sóstó Zoo ingyenes applikáció elérhető lesz a mobiltelefonok számára, letöltése után nem lesz szükség internetre. Továbbá egy teljesen színes ismeretterjesztő—információs kiadvány megjelentetésére kerül sor, amely majd jelentős információkat nyújt az állatkertről és partnerekről. Az állatkertek logóival ellátott ökotextiltáska-környezetbarát táska, amelyen fel lesznek tüntetve a partnerek logói és a program keretén belüli kötelező megjelentetési elemek, megfelelő lesz a mindennapi használatra. Egyik oldalán a két partnerállatkert reklámja lesz, beleértve a kötelező nyilvánossági elemek, a másik oldalán a lakosságnak szánt műanyag hulladék csökkentésére vonatkozó felhívás. Továbbá a projekttől elvárjuk a kölcsönös tapasztalatcserét, hálózatszervezést, mindkét határon túli régió potenciáljának növelését és hosszú távon fenntartható fejlődését. Ezenkívül a természeti értékek megőrzésére irányuló közös tevékenységek támogatása által javítjuk a kölcsönös területi kohéziót. PT1 eredmény-programindikátor: a régió látogatóinak száma. Specifikus kimenet-programindikátor a PT1:C009 keretén belül: A látogatók számának növelése a kulturális és nemzeti örökség, illetve látványosságok támogatott helyein.

 

Megvalósítási időszak:

 

2020.09.01.-2021.08.31.

 

Finanszírozási források

 

Teljes költségvetés 58 439,66 €

 

ERFA hozzájárulás 49 673,71 €

 

Önrész 8 765,95 €

 

A támogatás intenzitása 85,00%

 

https://www.skhu.eu/?lang=hu