Jósoltak a barnamedvéink

Az előrejelzések alapján a tavasz hamarosan megérkezik

A néphagyomány szerint, a téli álmot alvó medvék február 2-án hagyják el először barlangjukat. Úgy tartják, ha ilyenkor szép idő van, és a medve meglátja az árnyékát,  megijed és visszatér a barlangjába, mert a tél még sokáig elhúzódik. Ha viszont az idő borús, és a mackó nem látja az árnyékát, akkor kint marad. Ilyenkor arra számíthatunk, hogy hamarosan beköszönt a tavasz.

Izgatottan vártuk, hogy Európa legnagyobb állatkerti barnamedvéje, a 600kg-os kodiak medve és eurázsiai fajtársa mit jósol a számunkra hiszen ez az első telük nálunk. Bár Taquka a kodiak és Félix, a társa kicsit lomhán jött ki a barlangból,  de  az árnyékukat nem láttak, így remélhetőleg hamarosan megérkezik a tavasz. 

Tudtátok?

A téli álom az emlősfajoknál szükségszerű alkalmazkodás az évszakváltás okozta táplálékhiány miatt; a szűkös, élelemben szegény időszak átvészelésére az állatok a táplálék gazdag időszakban, komoly zsírtartalékot halmoznak föl, majd testük működését "energiatakarékos üzemmódra" állítják. (Pl: A medvék a téli álom alatt testsúlyuk akár 40%-át is elveszíthetik.)

A medvék téli álma némiképp eltér a többi emlősfajétól: a különféle rágcsálókkal - pelékkel, ürgékkel, sünökkel - és a denevérekkel ellentétben, amelyek a normális 37-39 Celsius-fokos testhőmérsékletről 1-9 Celsius-fokra váltanak, a medvék álma nem jár hibernálódással. Testük nem hűl le drasztikusan, szívverésük, lélegzetvételük azonban nagy mértékben lelassul, miközben szinte minden testi tevékenységük zavartalanul működik tovább. Egyetlen életfunkciójuk szünetel: a táplálkozás.