Hírek

Kis panda született Állatparkunkban
2021. 08. 04.

Kis panda született a Nyíregyházi Állatparkban

A 7 hetes kölyköt a mai napon a park vezető állatorvosa Dr. Biácsi Alexandra megvizsgálta, mely során megkapja egyedi azonosítóját, valamint az ivarára is fény derült. A 706 gramm testtömeggel rendelkező kisállat hím ivarú.

A nyíregyházi kis panda tenyészpár 7 éve él együtt, a 8 éves anya állat Ting-ting Pozsonyból, míg párja a szintén 8 esztendős Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett a Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében .

Fogságban nagyon nehezen szaporodnak így hatalmas öröm és szakmai siker, hogy idén ismét született egy életerős kölyök a Nyíregyházi Állatparkban, annál is inkább mert a természetben az IUCN vörös listája szerint állományuk drasztikusan csökken természetes élőhelyükön.

A jelenleg 7 hetes utód szürke bundával látta meg a napvilágot s az első hetekben teljesen magatehetetlen volt, a szemei is csukva voltak. Ebben az időszakban Ting-ting az anyaállat szinte egész nap a kicsinyével töltötte napjait, most már azonban csak a szoptatáskor keresi fel őt.

A már vörös bundás kölyök most már rekord gyorsasággal növekszik és már szülei miniatűr mása. Egyre érdeklődőbb a külvilág iránt is, így a szerencsésebb látogatók már láthatják a szülőkkel közös kifutóban.

A vörös macskamedve (Ailurus fulgens) néven is ismert állatok a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos hosszú farkukat fejpárnának vagy takarónak is használják.

A vörös macskamedve név az állatok medvére emlékeztető külsejére utal, ráadásul ugyanolyan jól másznak fára-félig behúzható karmaik segítségével-, ill. nyalogatják magukat tisztára, mint a macska. Táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is.

A mellső végtagjukon hat ujjuk van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat.

A nap bármely szakában aktívak lehetnek, de főleg alkonyatkor járnak táplálék után. Átlagosan a napnak csupán az 56% töltik ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú táplálékhoz való alkalmazkodás miatt alakult ki.

Jelenleg alig 10.000 egyed él vadon, számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40%-kal csökkent, elsősorban az élőhely elvesztése ill. az orvvadászat miatt.

További képek: https://www.facebook.com/sostozoo


Még több hír