Már látható a barnamedvék óriása Állatparkunkban

Az óriási méretekkel rendelkező, több mint 600kg-os Kodiak medve Taquka, eurázsiai barnamedve társával együtt érkezett a svédországi Orsa Ragadozó Parkból.

 

Az Alaszkában Kodiak-szigetén honos medvék egyedeit tartják a világ legnagyobbra növő barnamedvéinek. A több mint 3000 egyedet számláló Kodiak-medve még a kalandregényekből ismert grizzlytől is nagyobb, de kevésbé elterjedt mert csak a Kodaik-szigetcsoporton él.

Az óriási méretekkel rendelkező, több mint 600kg-os  Kodiak medve Taquka, eurázsiai barnamedve ( Ursus arctos arctos)  társával, Félixxel együtt érkezett a svédországi Orsa Ragadozó Parkból, a  Nyíregyházi Állatparkba.

A Kodiak-medve (Ursus arctos middendorffi)  a barnamedve legnagyobb termetű alfaja. A jegesmedve mellett a legnagyobb medveféle.  Feltehetően az utolsó Jégkorszakban szigetelődött el a többi barnamedvétől és 12.000 éve önálló populációt alkot Délnyugat-Alaszka partjai mentén, a Kodiak- szigetcsoportban.

Magányosan él, de a táplálékban gazdag területeken többen is összegyűlhetnek, például a lazacok ívásakor. A fehérjegazdag élelmiszerek bősége, nagymértékben megmagyarázhatja hatalmas termetüket.

A két állatkert közötti 2000km-es  utazást a mackók  jól viselték, és a mai naptól megtekinthetőek a Nyíregyházi Állatpark  1 hektáros Medve Erdejében.

Hogy hogyan érkeztek meg hozzánk? A facebook oldalunkon megleshetitek.