Már láthatóak a ritka Grevy-zebra csikók

A Tarzan ösvénye kifutórendszer külső kifutójával már ismerkednek a pizsamás lovacskák.

 

 

Az országban csak itt élő kiscsikók a tavaly év végén születtek és ezidáig elsősorban a Tarzan ösvénye fűtött istállóiban növekedtek ám a jó idő beköszöntével már a nagyközönség is láthatja a „pizsamás lovacskákat”.

A  kanca csikók jelenleg egy elkülönített külső kifutóban vannak és  fokozatosan ismerkednek meg  a fekete kontinens patás állatait bemutató több hektáros kifutórendszer többi lakójával; többek között a Rotchild- zsiráfokkal, a fekete lóantilopokkal vagy az addax antilopokkal.

 Táplálékuk az első 6-7 hónapban elsősorban az anyatej, de már 30-40 naposan elkezdték kóstolgatni a szálas takarmány fogyasztását is.

 

A Grévy-zebra (Equus grevyi) a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. A többi zebrafajtól - az alföldi és hegyi zebrától- könnyen megkülönböztethető, mivel hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint a fülei is jóval nagyobbak. A faj, nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától.

 

A vadon élő populáció mérete  az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent, mindössze 2000 egyed él belőle Dél-Etiópiában és Kenyában. Ennek oka elsősorban a természetes életterük csökkenése és a vadászat. Ezért is fontos, hogy zárt tartási körülmények között szaporítsák őket. A Nyíregyházi Állatparkba is az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkeztek a szülőállatok.