Megérkezett a 2022-es esztendő első látványossága

Meglepetés érkezett a Kanári-szigetekről a Nyíregyházi Állatparkba!

A tenerifei Loro Parque zebracápákat (Stegostoma fasciatum) ajándékozott a Bécsi Akváriumnak és a Nyíregyházi Állatparknak az ott világra jött szaporulatból.

A Nyíregyházi Állatpark, mely a vidéki állatkertek közül elsőként, 2000 óta mutat be tengeri élőlényeket, azzal a nem titkolt szándékkal kezdte el tartani a ritka cápafajt, hogy a későbbiekben a most érkezett hím és nőstény cápákhoz újabb egyedek érkezzenek és tenyész kolóniát alakítsanak ki.

A 15 hónapos nőstény Nazare és 14 hónapos hím Maui jelenleg 110 cm hosszúak, de ivarérett korukban akár 2.5 méteresek is lehetnek.

Kültakarójuk kikeléskor csíkos volt (erre utal a fajnév is), de a csíkok egy éven belül eltűnnek és pöttyök jelennek majd meg az állatokon.

Az India Ház legújabb lakói kalandos úton érkeztek- repülővel majd speciális légkondicionált teherautóval a szabolcsi megyeszékhelyre, ahol jelenleg egy szoktató ketrecben ismerkednek új 150 m3 -es lakóhelyükkel és a fekete hátúszójú szirticápa lakótársaikkal. A porcos halak etetése naponta egyszer zajlik, mikor is megkapják a heringből, makrélából, tintahalból és hekkből álló takarmányukat.

A zebracápák az Indiai-óceán és Csendes-óceán vizeiben honosak. Általában a part közeli sekély vizeket, korallzátonyok környékét kedvelik, ritkán azonban a nyílt tengerre is kimerészkednek. Sokszor pihennek mellúszóikra támaszkodva az aljzaton, a tengerfenéken.

Az állatok érkeztével, már 7 cápafajjal találkozhatnak a Nyíregyházi Állatpark látogatói.