Hírek

Őszi helyzetjelentés
2021. 11. 16.

 Állatparkunk kontinensenként mutatja be Földünk állatait és az itt élő 5000 állat közül jórészük egzotikus tájakon őshonos.

Az 500 faj jórésze Európa más-más állatkertjéből jött és több generáció óta zárt tartási körülmények között élnek, hiszen az állatkertek mint modern Noé bárkái, élőhelyüktől távol tartják és tenyésztik a végveszélyben lévő fajokat.

 Állatparkunk számtalan látogatható belső állatházzal rendelkezik,gondoljunk csak a Zöld piramisra, a Hüllő ovira, a Viktória házra vagy a nemrég átadott India Házra. Ezek az épületek látogathatóak és sok kifutó esetében az állat maga dönti el hogy a hűvösebb kinti vagy abelső fűtött területet használja.

A hőmérsékletre természetesen a változó testhőmérsékletű állatok a legérzékenyebbek, így őket már csak a belső területek lehet megtekinteni, mint a szárazföldi és vízi teknősöket vagy a krokodil-féléket.

A madarak még mind a külső volierekben mind a belső helyeken előszeretettel tartózkodnak. Nyilván ez is fajfüggő, hiszen egyesek mint pl. az andoki kondorkeselyű kifejezetten kedveli a hűvös időjárást.

 Az emlősök közül a főemlősök a legérzékenyebbek a hidegre. Orangutánokat vagy gorillákkat ill .a világ legkisebb majmocskáit (selyemmajmok, tamarinok) már csak a belső állatházakban, üvegablakonkeresztül lehet megtekinteni +15C alatt.

 A takarmányozás tekintetében is változás történik a külső kifutókban élő állatok esetében, hiszen energiában (egyes fajok esetében zsírban)gazdag takarmányt kapnak ezek a fajok , a fókák pl. dupla annyi tengeri halat (heringet, makrélát, tintahalat) esznek mint a nyárihőségben.

Érdemes , az őszi napsütésben felkerekedni, hiszen Állatparkunk minden évszakban más és más arcát mutatja!