Puma hármasikrek születtek Állatparkunkban

A 4 hetes kölykök most estek át életük első állatorvosi vizsgálatán

Puma hármas ikerpárral gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark állatállománya. A 4 hetes utódok csütörtökön estek át életük első általános orvosi vizsgálatán. Az egészségügyi vizsgálat során fény derült az ivarukra, és testtömeg mérés is zajlott. A puma kölykök  2220g, 2410g és 2150g súlyúak és igen fejlett, hím ivarú állatok.

A puma tenyészpár 2019 óta az állatpark lakója, az öt éves  nősténynek és a tizennégy éves hímnek ez az második közös szaporulata.

A  kölyköket anyjuk egyedül neveli, akik egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan  a húsból álló táplálék fogyasztását is elkezdik.

Az ezüst oroszlánnak is nevezett puma rendkívül jól ugró, kitűnő rövidtávfutó. Egykor az egész amerikai földrészen elterjedt volt, jó alkalmazkodóképessége révén hegyvidéki területeken, tűlevelű erdőkben, mocsarakban, sík területeken és trópusi erdőkben egyaránt előfordult.

Egyedszáma azonban manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése, valamint a vadászat jelenti.

Táplálék tekintetében nem válogatós: tulajdonképpen az egértől a jávorszarvasig mindenre vadászik, de fő táplálékát nagyobbrészt szarvasok és őzek képezik. Testsúlyánál hétszer nehezebb zsákmányt is képes elejteni és elhurcolni.

Érdekesség, hogy tekintélyes testmérete és akár 120 kilogrammos súlya ellenére a puma rendszertanilag nem a nagymacskákhoz, hanem a kismacskákhoz tartozik.