Puma ikrek születtek Állatparkunkban

Az 1 hónapos hím ivarú állatok ma állatorvosi vizsgálaton estek át

Puma ikrek született a Nyíregyházi Állatparkban. Az egy hónapos állatok a mai napon estek át egy állatorvosi vizsgálaton, a testtömeg mérés mellett vakcinázás és egyedi azonosítóval történő ellátás is történt.

A 90 napnyi vemhesség után világra jött hím ivarú kölykökről -melyek jelenleg 2380g és 2340g testtömegűek- az anyjuk szépen gondoskodik. Ez a macskaféle magányos életmódú állat, az utódgondozás csak a nőstény feladata, így az apa állat egy elkülönített kifutóban tartózkodik.

Az egyre aktívabb -jelenleg pettyezett bundájú -kölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de 3 hónaposan megkezdik majd a húsból álló táplálék fogyasztását is.

A puma tenyészpár 2019 óta az Állatpark lakója, a 3 éves nősténynek és a 12 éves hímnek ez az első szaporulata.

Az ezüst oroszlánnak is nevezett állat rendkívül jól ugró, kitűnő rövidtávfutó.

Egykor egész Észak-Közép és Dél-Amerikában elterjedt faj volt, igen jó alkalmazkodó képességgel rendelkezik. Hegyvidéki területeken, tűlevelű erdőkben, mocsarakban, sík területeken és trópusi erdőkben is előfordult. Egyedszáma azonban manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése , valamint a vadászat jelenti számára.

Táplálék tekintetében nem válogatás-tulajdonképpen az egértől a jávorszarvasig mindenre vadászik, de fő táplálékát 75%-ban szarvasok és őzek képezik. Testsúlyának hétszer nehezebb zsákmányt is képes elejteni és elhurcolni.

Tekintélyes testmérete ellenére ( 120kg ) a puma rendszertanilag nem a nagymacskákhoz, hanem a kismacskákhoz, vagyis a macskaformákhoz tartozik.