Hírek

Skarlát íbiszek születtek Állatparkunkban
2021. 09. 07.


A 24 felnőtt egyedet számláló kolóniában eddig 2 fióka látott napvilágot és bárki könnyedén megtudja különböztetni őket a csapat többi tagjától, hiszen azok az skarlátpiros ivarérett egyedektől eltérően sötét színűek.

A skarlát íbiszek Dél-Amerika északi partvidékének lakói, elsősorban a folyótorkolatokban és mangrove mocsarakban élnek. Tollaik ragyogó skarlát színét olyan karotinoidok okozzák, amelyeket a fő természetes táplálékukból, apró rákokból nyernek. Elegáns, vékony, lefelé ívelő csőrük eszményi szerszám a rákok és különféle csigák kiemelésére a mocsár iszapjából vagy a mangrovegyökerek közül.

A kolóniában magaslatra épített egyszerű fészkeket a párok közösen készítik el és a tojást is felváltva költik ki 19-23 napig, majd a kikelt fiókát is együtt nevelik és a begyükben előemésztett és visszaöklendezett táplálékkal etetik őket.

Állatparkunkban speciális íbisz tápnak köszönhetik jellegzetes színüket, mely eleséget hallal és főtt tojással és egyéb állati fehérjével egészítenek ki a madárgondozók.

Már több éve tartjuk ezt az impozáns megjelenésű gázlómadarat de az első esztendő, hogy fióka nevelésnek is szemtanúi lehetünk. A héten már az utódok is kimerészkedtek a fészek peremére így látogatóink megcsodálhatják a nyáron kikelt madárritkaságot.


Még több hír