Szélesszájú orrszarvút cserélt a Nyíregyházi Állatpark és a Veszprémi Állatkert

A 2 állatkert egy-egy tehenet cserélt az orrszarvú családok között

Orrszarvú nőstényt cserélt a Nyíregyházi Állatpark és a Veszprémi Állatkert a természetben veszélyben lévő szélesszájú orrszarvúk sikeres tenyésztése érdekében.

Az állatkertek feladatai átértékelődtek, míg korábban a szórakoztatás, az állatok öncélú mutogatása volt a cél, a XXI. században a természetben veszélyben lévő fajok tartása és tenyésztése a fő feladat.

 A komoly szakmai tudással rendelkező állatkertek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretein belül tartanak a természetben veszélyben lévő fajokat, hogy zárt tartási körülmények között megmentsék őket a kipusztulástól.

 A koordinált fajvédelmi programban megszokott, hogy az állatokat cserélik; egyrészt a sikeres tenyésztés érdekében, másrészt a genetikai variabilitás megőrzése miatt.

A Nyíregyházi Állatpark és a Veszprémi Állatkert is régóta tart szélesszájú orrszarvúkat, akik sajátos szaporodásbiológiával rendelkeznek. Ennek megfelelően a bikáknak több tehenet is fel kell kínálnia sikeres párzás érdekében. Ugyanakkor a bikák igen válogatósak, ezért stimulálásukat vagy úgy érik el hogy féltékennyé teszik őket más bika feromonjaival, vagy a háremük tagjait változtatják.

Nem könnyű azonban 2.5- 3tonnás állatokból többet is tartani és csereberélni Európában. Ezért nagyon szerencsés, hogy Magyarországon 2 nagy állatkert már régóta tart szélesszájú orrszarvú tenyészcsapatokat, így most országon belül sikeresen végrehajtották azt a kísérletet, hogy egy-egy tehenet megcseréltek az orrszarvú családok között, hátha a másik állatkert bikájával szerelembe esnek.

A szállítást több hónapnyi szervezés előzte meg, hiszen a több tonnás állatok kifutóból kiemelésére és szállítására speciális szállítóeszközök kellettek.

A Veszprémi Állatkertből a 27 éves 2. 3 tonnás Makoubu hétfő este érkezett meg a Nyíregyházi Állatparkba, ahol elfoglalta új helyét. Másnap a nyíregyháziak a 12 éves 2.2 tonnás Jala nevű nőstényt terelték be a szállítóládába, aki délután 18.00- ra már Veszprémben volt.

A 2 állatkert szakemberei a fajmegőrzési programmal együtt azt remélik hogy még az idén sikeresen párzanak az orrszarvú lányok.