Zászlósfarkú gereza kölyök született Állatparkunkban

A fél évig tartó vemhesség után világra jött kölyök legfeltűnőbb sajátossága a szüleitől eltérő szín.

Zászlósfarkú gereza (Colobus guereza guereza ) kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

A fél évig tartó vemhesség után világra jött kölyök legfeltűnőbb sajátossága a szüleitől eltérő szín, hiszen – míg az ivarérett egyedek sötét színűek –, a kis újszülött hófehér bundájú.

Az apróság szőrzete 2–3 hónap elteltével fokozatosan fog megváltozni s fél évesen már ugyanolyan szőrzettel büszkélkedhet majd, mint a felnőtt egyedek: fekete arcát fehér szakáll keretezi majd, valamint oldalán és farkán is meg fog jelenni a névadó fehér szőrdísz.

 A főemlősök oldalán végighúzódó tetszetős fehér sörény nem csak impozáns látványt nyújt, de a helyváltoztatásában is igen fontos szerepet játszik, hiszen a lombkorona szintjén mozgó állatok kitárt végtagokkal, vízszintes testtel ugranak le a magasból, az oldalukon lévő, zászlószerű szőrgallér pedig ejtőernyőként csökkenti az esés sebességét.

 Feltűnő megjelenésük 100 évvel ezelőtt csaknem a vesztüket okozta: fehér szőrgallérjukat az afrikai törzsek fejdísz készítésére használták, és Európában is nagy volt a kereslet a bundájuk iránt. A hathatós védelmi intézkedéseknek hála, mára állományaik stabilnak mondhatóak de napjainkban is a faj fennmaradását az orvvadászat és az élőhelyek elvesztése veszélyezteti.

A Közép-Afrika egyenlítői területein, elsősorban bambusz- és esőerdőkben élő majmok, nappali életmódot folytatnak és elsősorban levelekkel táplálkoznak. Ehhez alkalmazkodva a gyomruk sokkal inkább a kérődző patásokéhoz hasonlít, mint a többi főemlőséhez, ezért állatkerti takarmányozásuk is speciális: sok lombot és magas rosttartalmú zöldséget fogyasztanak.

A Nyíregyházi Állatparkban az Európai Fajmegőrzési Programban él egy tenyészcsapat, mely a 2.5 héttel ezelőtt született aprósággal immár 5 tagot számlál.